Förhårdnader/Liktornar

Liktorn (liktå i vardagligt tal) är en åkomma som kan göra väldigt ont. Liktornen uppstår vid tryck på utsatta ställen, till exempel på tåns leder på ovansidan eller under trampdynan. Om man inte tar bort den så kan den till slut trycka på nerver och blodkärl vilket upplevs som oerhört smärtsamt.

Förhårdnader uppstår vid tryck och vid friktion. Det kan uppstå från hårda eller klämmande skor. Förhårdnaden i sig är en överproduktion av hornhud. Oftast räcker det att fila förhårdnaden med vatten för att få bort den. Om det inte räcker så avlägsnas förhårdnaden med speciella instrument. Efter detta smörjs fötterna in ordentligt, vilket jag rekommenderar patienten att göra flera gånger i veckan.Fotvårtor

En vårta uppstår av ett virus. Vårtorna kan vi få på grund av att vi har vistats i miljöer där vårtviruset frodas, till exempel i badhus eller andra offentliga lokaler där vi gått barfota. Vårtor kan behandlas med hjälp av uttorkning, frysning eller uppluckring. Jag arbetar för det mesta med uttorkning och uppluckring vilket jag upplever ger det bästa resultatet. Vilket medel som är bäst bedömer jag genom att titta på hur stor vårtan är eller hur många det är. Vi gör upp en behandlingsplan och bokar in ett nytt besök några veckor senare.

Friskvård

Har du möjlighet till friskvårdsbidrag på ditt arbete? Då kan du använda det till fotvård. Denna behandling är dyrare på grund av att din arbetsgivare måste redovisa moms. Behandlingen innefattar en klassisk fotvårdsbehandling som inleds med ett avkopplande och mjukgörande fotbad. Därefter rensas, klipps och filas naglarna. Besvär som till exempel förhårdnader och tjocka naglar behandlas. Behandlingen avslutas med en skön fotmassage.


Medicinskt betingad fotvård

Alla människor är olika precis som våra fötter. Därför kan behandlingar av fötter se olika ut. Behandlingen startar dock alltid med ett skönt fotbad. Under tiden du sitter i badet och mjukar upp dina fötter vill jag veta om du äter någon medicin samt om du har någon sjukdom t.ex diabetes. Kanske har du ont någonstans i dina fötter. Dessa frågor ställer jag för att du ska få den behandling som passar bäst för just dig. Därefter undersöker jag dina fötter och bedömer vad som behöver behandlas. Jag klipper naglarna och slipar dem samt formar nagelbanden. Eventuella förhårdnader, liktornar och hälsprickor avlägsnas. Fötterna filas och om det behövs så vattenslipar jag hela foten. Behandlingen avslutas med en mjuk kräm och en skön fotmassage.Nagelsvamp

Nagelsvamp är ett vanligt besvär som drabbar ca 10 procent av befolkningen i västvärlden. Den vanligaste orsaken till nagelsvamp är dermatofyter. Svampen lever av keratin, som finns i hud- och nagelvävnad. Svampen sönderdelar keratinet, vilket ger symtom i huden eller på naglarna. Med rätt preparat och lite tålamod kan vi få bukt med problemet. Beroende på hur angripna naglarna är så gör jag en individuell bedömning vid första besöket för att ge dig den bästa behandlingen. Jag använder mig av behandlingspreparat från Fotspecialisten. Preparaten från Fotspecialisten är både effektiva och har humana priser.Nageltrång

Nageltrång kan vara enormt smärtsamt och uppstår bland annat genom att naglarna växer inrullat. Detta kan uppstå exempelvis vid graviditet, övervikt eller vid användande av för trånga skor. Bekymret åtgärdas oftast genom att fotterapeuten klipper vid sidan av nageln på ett sätt som gör att det blir mer utrymme för nageln att växa fritt. Då blir nageltrånget avlastat. Det går även att göra olika tekniska nagelkorrigeringar där nagelterapeuten lyfter upp nageln från nagelbäddden. På kliniken används en teknik som heter Onyfix. Det är ett material som fästs på nageln på ett  sätt som gör att nageln lyfts upp från det onda området.

Vid inflammerat nageltrång görs en omläggning så att inflammationen dämpas. Sedan får du gå hem och komma tillbaka efter ett par dagar då smärtan och inflammationen brukar ha lagt sig. Då klipps den delen av nageln som klämmer åt bort. Sedan lägger jag om nageln med en bakteriehämmande kompress. Har du ett svårbehandlat nageltrång rekommenderar jag dig att vända dig till Dagkirurgen på Vrinnevi sjukhus för att göra ett kirurgiskt ingrepp.

Tejpning

Vid tejpning används kinesiologisk tejp. Tejpen är stretchig och töjbar. Genom att tejpen stretchas påverkas huden på ett sätt som gör att cirkulationen ökar. Detta innebär i sin tur att det inflammerade området behandlas. I behandlingen ingår tejpen, tejpningen samt information hur hälen ska tejpas.

Händer och naglar

Mitt certifikat har jag avlagt hos Nail Pro Store i Norrköping. Jag använder mig av Akzentz geleprodukter.